ΑΡΘΡΟ 1o: ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙ

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την διατήρηση υγιών ΚΟΙ είναι η καραντίνα.

Τι είναι η καραντίνα?

Μεταφράζοντας την λέξη ακριβώς από την λατινική της ρίζα είναι η περίοδος σαράντα ημερών. Αυτή την μέθοδο-κανονισμό ακολουθούσαν όταν έφτανε στο λιμάνι ένα πλοίο το οποίο πίστευαν ότι υπήρχε ασθενής με κάποια μεταδοτική ασθένεια και έτσι κρατούσαν το πλήρωμα του πλοίου και τους επιβάτες σε απομόνωση από την στεριά για 40 ημέρες.
Σήμερα η λέξη είναι γνωστή για την απομόνωση με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης μεταδοτικής ασθένειας στον υγιή πληθυσμό.

Το σύστημα της καραντίνας πρέπει να διαθέτει φίλτρο, όπως μια πλήρως λειτουργική λίμνη, με αποστράγγιση πυθμένα, θέρμανση και αερισμό σε μικρογραφία. Η ιδέα της καραντίνας είναι να απομονώσουμε κάθε νέο ΚΟΙ το οποίο είναι στρεσαρισμένο μετά την μεταφορά του αλλά και επειδή μπορεί να φέρει κάποια ασθένεια ή παράσιτο πριν την εισαγωγή του στην κύρια λίμνη μας. Το σύστημα της καραντίνας πρέπει να είναι σε μέγεθος τόσο ώστε να φιλοξενήσει τα ΚΟΙ μας χωρίς να στρεσάρονται και για αυτό πρέπει να διαθέτει και ένα ώριμο σύστημα φίλτρανσης.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το σύστημα φιλτραρίσματος και καραντίνας ώριμο, έτσι μπορούμε να παρατηρούμε τα ΚΟΙ και αν χρειαστεί να πάρουμε δείγματα από το ΚΟΙ μας με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στην κύρια λίμνη μας. Έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε αν το ΚΟΙ είναι φορέας μικροσκοπικών παρασιτικών ή βακτηριακών ασθενειών. Αν το ΚΟΙ μας αποδειχθεί ότι νοσεί είναι πολύ πιο εύκολο να το φροντίσουμε στον περιορισμένο αριθμό νερού της καραντίνας όπως και να έχουμε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα “καθαρό” ΚΟΙ πριν το τοποθετήσουμε στην κύρια λίμνη μας.

Μια λογική χρονική περίοδος η οποία θα είναι ωφέλιμη είναι αυτή των 40 ή 28 ημερών. Η χρονική περίοδος που θα περάσει δεν είναι και τόσο σημαντική αρκεί να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το ΚΟΙ όσο είναι σε απομόνωση.

Τι εννοούμε με τα λεγόμενα μας; Ας υποθέσουμε ότι το ΚΟΙ μας έχει παραμείνει για 28 μέρες στην καραντίνα και δεν έχει εμφανίσει κάποια ασθένεια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκδηλωθεί και μετέπειτα.
Τα ΚΟΙ μεταφέρουν μια ποικιλία παθογόνων ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΟΙ μπορεί να μεταφέρει βακτήρια και ιούς για τα οποία έχει αναπτύξει αντισώματα και για αυτό τον λόγο η ασθένεια δεν μπορεί να επηρεάσει το συγκεκριμένο ΚΟΙ.  Αυτή η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σε περιόδους στρες για το ΚΟΙ μας.

Ένας τρόπος να προκαλέσουμε στρες στο ΚΟΙ μας είναι μέσω της διαχείρισης θερμότητας η οποία είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Ανεβοκατεβάζοντας την θερμότητα στην καραντίνα μας μέσα σε λογικά πλαίσια μπορούμε να εκδηλώσουμε την ασθένεια στο ΚΟΙ. Μια αύξηση της θερμότητας για 3 βαθμούς κελσίου μέσα σε ένα 24ωρο μέχρι και τους 25 βαθμούς κελσίου είναι ικανή να κάνει την ασθένεια να εμφανιστεί ακόμη και τον ιό KHV (Koi Herpes Virus).

Τι κάνουμε αν το ΚΟΙ μας είναι υγιές και έχει ανοσία στην ασθένεια που φέρει;  Αν ένα καινούριο ΚΟΙ που εισάγουμε στην κύρια λίμνη έχει ανοσία στην ασθένεια που φέρει είναι το ίδιο πιθανό να συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ΚΟΙ της λίμνης τα οποία θα έχουν και αυτά ανοσία σε άλλες ασθένειες τις κύριας λίμνης.

Μια τέλεια ευκαιρία για την δοκιμή μας είναι αν εισάγουμε ένα ΚΟΙ από την κύρια λίμνη μας να ζήσει για λίγο καιρό με το νέο ψάρι στην καραντίνα μας. Έτσι εκθέτουμε και τα δυο ψάρια σε άγνωστες ασθένειες και για τα δυο. Αν έπειτα από μια περίοδο 28 ημερών και δοκιμάζοντας με ήπιες αυξομειώσεις της θερμότητας δεν νοσήσει κανένα ψάρι τότε έχουμε κάνει την τελειότερη δυνατή καραντίνα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα ψάρια νοσήσει μπορούμε να το θεραπεύσουμε ευκολότερα πριν το επιστρέψουμε στην κύρια λίμνη και επίσης θα έχουμε επίγνωση πως να χειριστούμε και την νέα ασθένεια στον κύριο πληθυσμό των ψαριών μας.

Όταν θεραπεύουμε ένα ψάρι στην καραντίνα το να το αφήνουμε σε σκοτάδι, ήσυχο και ειρηνικό θα βοηθήσει την θεραπεία του ψαριού μας. Απότομες κινήσεις όπως και ξαφνικό άναμα του φωτός σε μια δεξαμενή  μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες το οποίο μπορεί να διαρκέσει εως και μια εβδομάδα για να επανέλθει σε ηρεμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *